Siber risk sigortası (siber saldırı sigortası) hakkında merak ettiğiniz her şeyin yanıtı bu sayfada… Yaşadığımız yüzyılın bilgi çağı olduğunu düşündüğümüzde, bilginin yayılımının artık ne kadar hızlı olduğunu tahmin edebiliriz. Bilginin bu derecede hızlı yayılması, inanılmaz bir otomasyon ihtiyacını da beraberinde getiriyor. İnternet üzerinden baktığımızda aynı bulut teknolojileriyle birbirine bağlanan 6 milyara yakın cihaz var. Bu sayılar gittikçe katlanıyor. Her yılda en az iki kat artması da bekleniyor.
Telefonlardan, kişisel bilgisayar ve tabletlere, bankalardan borsa şirketlerine, kredi kurum ve kuruluşlarından, doğal gaza, elektrikten su dağıtan şirketlere kadar birçok önemli kurum ve kuruluşu aynı bulut sistemleri üstünden birbirine bağlanmış durumda. Siber risk sigortasının ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Elbette 21.yüzyıl sonrasında bu artan inanılmaz verimlilik, inanılmaz derecelerde riskleri de beraberinde ortaya çıkarıyor. Nitekim bu konuyla uzmanlar da bir araya gelmiş ve konu üzerinde fikir beyan etmiştir. İleri yıllarda artacak olan bulut bağlantıları risklerin çok daha fazla olmasını sağlayacak.
Peki Nasıl Önlemler Alınabilir?
Bilindiği üzere zararlı yazılım programları, günden güne daha çok etkili olmaya başladı. Bağımsız çalışan veya kontrol altında olan hackerlerin programları çökertmeleri deyim yerindeyse çocuk oyuncağı haline geldi. Her ne kadar antivirüs programları kullanılıp, yazılımlar sürekli güncellense de bunun ne kadar dayanacağı da bilinmiyor. Ancak düzenli olarak yapabileceğiniz sızdırmaz testleri ile kullandığınız sistemin nerelerde açık vereceği, zayıf yönlerini bulabilirsiniz. Bu sayede o zayıf noktaları geliştirebilirsiniz. Saldırı yöntemlerinin en çok bilineni, bireylerden şifreleri istenir.
Şifrelere ulaşamazlarsa da şifreyi oluşturabilecek kişisel bilgilere ulaşırlar. Bu konuda saldırılara karşı bilinçli olmanın faydaları çok fazladır. Çünkü yakın tarihlerde binlerce vaka şifre isteme veya kişisel bilgilere ulaşma yoluyla gelişmiştir. Bunun için bu konuda henüz bir tecrübeye sahip olmayan kişilerin de bilinçlenmesi bu vaka sayısını da en az seviyeler kadar indirebilir. Bir de elbette siber risk sigortası yaptırmak önemli. Siber saldırı olmadan önce belli bir plan yaratmak, prosedür belirlemek ve bu alanlarda testler yapmak, olası bir saldırı sırasında çok büyük kayıpları engelleyici işlev görür.
Siber Güvenlik Sigortası Hangi Güvenceyi Verir?
Siber saldırıları önlemek adına alınan tedbirler işe yaramaz ve saldırı başarılı olursa, siber risk sigortası veri kayıplarının tekrar yerine konabilmesi için gerekli tüm masrafları karşılıyor. Bu şekilde siber güvenlik sigortası yapan kişi ve kurumlar güvende tutuluyor. Bununla beraber kötü niyet taşıyan virüs bulaşımını da garanti altına alıyor. Yani virüsten dolayı sistem yavaşlar ve kar kaybı yaşanırsa sigorta şirketi, bu kar kaybını karşılayacağını temin ediyor. Kişinin, siber saldırı sigortası sözleşmesinin başlatılmasından itibaren, verileri sızdırıldığı takdirde sigorta şirketi bunu karşılıyor. Şayet işletmenin markası bu saldırı sonucunda zedelenirse, markayı tekrar tanıtmak amacıyla yapılacak masraflar da sigorta şirketinin teminatı altına giriyor.
Son zamanlarda yaşanan saldırılar, ne kadar korunursa korunsun birçok kuruma, şirkete saldırmanın zor olmadığını kanıtlamıştır. Yani tam olarak şirketler güven içerisinde olamıyorlar. Siber koruma sigortası şirketleri bu durumda, hem yaşanan kayıpları hem de verileri koruma altına alarak şirketlerin olası büyük kayıplarını da engeller. Şirket ve kurumlar bu sayede güvenli bir şekilde gelecek kaygısı taşımadan ilerleme kaydedebilirler. Ata Brokerlik sigorta şirketi bu teminatlarla beraber, canlı destek ve üstün hizmetle yanınızdadır. Eğer bu teminatlar dışında takıldığınız bir konu olursa sorabilirsiniz. Özel şartlar için de Ata Brokerlikten gerekli yardımı alabilirsiniz.
Kuruluşlar Kendilerini Siber Saldırılara Karşı Nasıl Korurlar?
Bir kuruluş, geleceğini garanti altına almak ve uğradığı kar kayıplarını engellemek istiyorsa mutlaka siber risk sigortası yaptırmak zorundadır. Çünkü hiçbir şirket kendini garanti altında göremez. Bunun birçok örneğini son zamanlarda sıkça gördük. Yapacağınız sigorta sizi hem veri kayıplarınızdan hem kar oranlarınızın düşmesinden korurken, bir de olası bir saldırı hazırlığında, önlem almanızı sağlayacaktır. Finansal risklerinizi en aza indirerek, gerekli planları yapar. Sizin bu tür saldırılardan zarar görmenizi engeller.
Siber Risk Sigortası ve Saldırı Riskleri
Şuan itibarıyla bilişim teknolojisine geçmeyen şirket neredeyse kalmadı. Bilişimin de geliştikçe riskler barındırdığını göz önünde bulundurursak, siber saldırı riskinin de daha fazla olduğu sonucuna ulaşabiliriz. Yapılan araştırmalarda da şirketlerin birçoğu önümüzdeki yıllarda kendilerinin en çok korkutan şeyin, siber saldırılar olduğunu söylüyor. Bilişim teknolojisiyle ilerleyen işletme ve şirketlerin kar ve verimlilik oranlarını artırdığı bir gerçek. Son yıllarda internet kullanımını göz önüne alırsak bu ilerlemenin doğal bir nedeni olduğunu söyleyebiliriz. Ancak neredeyse 6 milyar kullanıcısı olan internet ortamında korunmak da o kadar da kolay değil. Her an nereden ve nasıl bir saldırı olacağını kestirmek de gittikçe zorlaşıyor.
Siber Saldırıların En Çok Yapıldığı Kurum ve Kuruluşlar
Dünya genelinde yapılan siber saldırılara baktığımızda özellikle banka sektörü ve perakende şirketlerinin hedef olarak seçildiğini görebiliriz. Bu tür kurumların da insanların neredeyse tümünü etkileyeceğini söylersek abartmış olmayız. Bu saldırılar sonucunda milyonlarca insanın hesabı bloke altına alınmış ve yığınlarca mağduriyet yaşanmıştı. Bu saldırılarda da yine siber saldırı sigortası şirketleri öncül görevler görerek gereken ne olursa yaptılar. Sizde eğer geç kalmak istiyorsanız Ata Sigorta Brokerliği’ya uğrayıp seçeneklere göz atabilirsiniz. Siber koruma sigortasından hariç olarak diğer tüm sigortalarımız için ana sayfaya giderek veya menü bölümünü kullanarak göz atabilirsiniz.